"DZIEŃ DYNI" - w naszej grupie
„Dzień DYNI” jest to jedno z najzdrowszych jesiennych świąt obchodzonych zazwyczaj 31 października. To doskonały moment, aby zapoznać dzieci z tym wartościowym warzywem. Dynia jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się zarówno w postaci wytrawnej, jak i deserowej. Dynie mogą również pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Dynia to bogactwo składników odżywczych - posiada witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez jak również mnóstwo beta-karotenu. Trudno zliczyć, jak wiele odmian dyni możemy znaleźć w sklepach i na straganach. Dynie występują także w szerokiej gamie kolorów: pomarańczowym, kremowym, brązowym, zielonym, z cętkami i przebarwieniami. Wszystkie dynie są jadalne, nawet te o fantazyjnych kształtach, ale nie wszystkie są równie smaczne. Najbardziej popularne w naszym regionie są dynie: piżmowa, hokkaido, zwyczajna, muszkatołowa (zielona) i makaronowa. „Dzień DYNI” w przedszkolu jest to zdecydowanie dzień koloru pomarańczowego, ale warto pamiętać, że dynie mają różne barwy!
W naszej grupie jednak królował kolor pomarańczowy. Dynie, ich kształty, kolory i wielkości poznaliśmy wcześniej, będąc na wycieczce, na Farmie Dyniowej. Nasze wiadomości wzbogaciła prezentacja multimedialna. Poznaliśmy również wnętrze dyni, wybraliśmy jadalne pestki, które mogliśmy spróbować. Dzieci wykonały dynie wykorzystując „puchnące farby” - zrobione z masy mączno - solnej barwionej farbami plakatowymi. Prace dzieci zostały poddane obróbce termicznej … nasze dynie wypiekaliśmy w mikrofali.„Dzień DYNI” razem z nami świętował także nieobecny Szymek.
Grupowe zbiory w kąciku przyrody wzbogaciły dynie przyniesione przez Blankę, Emilkę i Kubę. Rodzicom dziękujemy za zaangażowanie.